Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden ami potencianövelés

MrPotencia.hu - potencianövelő és potencianövelés

MrPotencia.hu - potencianövelő és potencianövelés

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

2016. április 03. - dobojozsi

A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről beszélni.

Az STD betegségek szoros érintkezés, szexuális érintkezés útján terjednek, és csak kivételes esetekben fürdőzés, közös törölköző használata során. A nemi betegségek közé 25-30 különböző betegség tartozik, melyeket baktériumok, vírusok, gombák és ún. protozonok okoznak.

Szifilisz és tripper

A leginkább veszélyes nemi betegség a szifilisz, mely kezeletlenül csaknem minden szervet, az egész szervezetet megtámadja, súlyos szövődményeket okoz. A szifilisz első megnyilvánulása férfiaknál és nőknél egyaránt a nemi szerveken kialakuló fájdalmatlan fekély, mely kezelés nélkül is elmúlik. A fájdalmatlan fekélyhez a lágyékhajlatban fájdalom nélkül megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók.

Ekkor a betegség még lokalizált, csak a nemi szerveket érinti. Hetek múlva a fertőzés betör a véráramba, és a bőrön testszerte apró hámló foltok, kiütések, a nemi szerveken apró lapos szemölcsök alakulnak ki, és testszerte megduzzadnak a nyirokcsomók. Kezelés nélkül ezek a tünetek is elmúlnak, később időnként visszatérnek, majd évek múltán súlyos idegrendszeri és belső szervi tünetek alakulhatnak ki.

A gonorrhoea (kankó, tripper) férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, ilyenkor kezelés nélkül marad a beteg, hordozóvá válik, és húgycsőszűkület, terméketlenség alakulhat ki.

A kezeletlen chlamydia meddőséghez vezethet

A chlamydia fertőzés vizelési panaszokkal, vizeléskor égő érzéssel, férfiak esetén nyákos húgycsőfolyással, nőknél szintén vízszerű folyással jelentkezik. A fertőzéshez később alhasi, kismedencei fájdalom, ízületi panaszok társulhatnak.

Sok esetben tünetmentesen zajlik a betegség, de a krónikus gyulladás később belső szervi tüneteket, meddőséget okozhat. Kezelés nélkül jellemző a tünetek ciklikusan történő visszatérése.

Gombás fertőzésre hajlamosító tényezők

A gombás fertőzés gyakran okoz panaszt a nemi szerveken az arra hajlamos egyének esetén. A betegségre hajlamosító tényezők közül legfontosabb a cukorbetegség, de pajzsmirigybetegségek, vas- és cinkhiány, immungyengeség, tumoros betegség is állhat a háttérben, illetve fontos megemlíteni az antibiotikumok, fogamzásgátlók, szteroidok, immunszuppresszáns gyógyszerek szerepét.

A tamponhasználat, az irrigálás, intim spray-k, szűk ruházat, műszálás fehérnemű, gyakori szexuális együttlét szintén elősegíti a fertőzés kialakulását, illetve hajlamosít annak visszatérésére. A betegség gyakrabban érinti a nőket, viszketés, égő érzés kíséretében a külső nemi szervek megduzzadnak, vörössé válnak, gyakori vizelés, túrószerű, fehér folyás jelentkezik. A betegség sok esetben enyhébb tünetek formájában krónikussá válik.

A herpeszvírus és kevert bakteriális fertőzés

Kevert bakteriális fertőzés okozhat nőkben híg, szürkésfehér váladékozást, melynek rothadó halra emlékeztető szaga van. A tünetek szexuális együttlét, illetve menstruáció után felerősödnek. A fertőzésre hajlamosít a gyakori közösülés, irrigálás, a fogamzásgátlók, antibiotikumok szedése, spermaölő szerek, tampon használata, illetve a terhesség.

Gyakori, nemi szerveket érintő megbetegedés a herpeszvírus (HSV) fertőzés, mely során a nemi szerveken égő érzés, fájdalom kíséretében apró hólyagok alakulnak ki. Elsődleges fertőzéskor fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat, láz, rossz közérzet is jelen szokott lenni. Ezek a tünetek visszatérő fertőzés esetén már nem alakulnak ki.

Nagyon gyakran alakulnak ki a nemi szerveken a humán papilloma vírus (HPV) következtében apró szemölcsös növedékek. A HPV vírus jelentősége kiemelendő a méhnyakrák kialakulásában, melyek ellen már vakcinákat fejlesztettek ki.

Végül, de nem utolsó sorban fel kell hívni a figyelmet a humán immundeficiencia vírus (HIV) terjedésére, mely során számos bőr- és belső szervi tünet alakul ki.

A nemi úton terjedő fertőzések megelőzése és kezelése

A nemi úton terjedő fertőző betegek ellátását az STD szakrendelések, ill. egyes nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea) kezelését és gondozását a Bőr-és Nemi Gondozó Intézetek végzik. Nagyon fontos, hogy a betegek személyesen, partnerükkel együtt orvoshoz forduljanak, és elkerüljék az önkezelést.

A betegek tünetei sokszor azonosak, ezért is fontos önkezelés nélkül orvoshoz fordulni, ahol a nemi szervekről (esetenként a szájüregből, végbélből, kötőhártyáról is) történt mikrobiológiai mintavétel után célzott kezelésben részesül a beteg.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy semmilyen nemi szervi tünet esetén ne végezzenek a betegek öngyógyítást, mert a gyógyszerek miatt a tünetek elfedődnek, a kórokozók kimutathatatlanná válnak, és az így felállított téves diagnózis miatt a megfelelő célzott kezelés elmaradhat.

A betegek mellett egyes esetekben a szexuális partnert is kezelni kell a fertőzés továbbadásának, a késői szövődmények, meddőség, magzatkárosodás megakadályozása miatt.

A megfelelő, célzott kezelés mellett fontos a nemi betegség átadásának megakadályozása, a felelősségteljes szexuális magatartás, a körültekintő partnerválasztás, a hűség, monogámia, illetve a gumióvszer használata.

(forrás: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász szakorvos)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mrpotencia.blog.hu/api/trackback/id/tr868518238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása