Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden ami potencianövelés

MrPotencia.hu - potencianövelő és potencianövelés

MrPotencia.hu - potencianövelő és potencianövelés

Mi kell a spermatermeléshez?

2016. március 16. - dobojozsi

A spermiumok a herék kanyarulatos csatornáiban keletkeznek. A két here a hímvessző mellett lévő herezacskóban van.  A nőktől eltérően, akik mintegy 2 millió éretlen petesejttel a petefészkükben születnek, (ezek csak pubertáskor után érnek be havonta), a férfiak nem termelnek spermiumokat a serdülőkorukig, amíg működni nem kezdenek a nemi hormonok.

Serdülőkortól kezdve mindkét nemnél egyaránt, az agy hypothalamusnak nevezett része gonadotropinkiválasztó hormont választ ki, amely az agyalapi mirigyeket két másik hormon, a tüszőserkentő hormon (FSH) és a sárgatestserkentő hormon (LH) termelésére készteti. Amikor ez a két hormon termelődik, az ivarmirigyeket – férfiaknál a herét, a nőknél a petefészket- arra stimulálják, hogy a férfiakban hímivarsejt termelődjön, a nőknél pedig ovuláció következzen be.

Az FSH-nak és az LH-nak a herékre gyakorolt másik hatása, hogy a heréken belül a férfijelleg (az arc-, hónalj-, és fanszőrzet, általában az egész testszőrzet, mélyebb hang, erősebb izomszövet, megnő az ádámcsutka, ) kialakulásáért felelős tesztoszteron termelését is stimulálja.

A folyamat, amely során a herékben kialakulnak a spermiumok, mintegy 100 napig tart (74 nap kell a spermium kifejlődéséhez, azután még 20-30 nap kell ahhoz, hogy megérjen).  Éppen ezért, ha spermatermelésben bárminemű probléma áll fenn és azt kezeljük, a kb. 100 napos folyamatot végig kell várni, mielőtt arra számíthatnánk, hogy a spermium mennyiségében vagy minőségében bármiféle javulás következik be. Viszont a spermiumtermelés folyamatosan zajlik, így a férfiak folyamatosan termékenyek.

Az érlelődő spermiumok a herék csatornácskáiból a mellékherébe jutnak (a mellékhere a here felszínén fekvő mandulányi képlet). Majd az érett spermiumok bejutnak az ondóvezetékbe, abba a csatornába, amely a húgycsőbe vezet. Itt a spermiumok összekeverednek az ondóhólyagok és a prosztata simaizmai által kipréselt váladékkal. Ezt a keveréket hívják magfolyadéknak, a spermiumok és a magfolyadék keverékét pedig ondónak. A prosztata váladéka lúgos kémhatású, ami segít a hüvely savasságának semlegesítésében és védi a spermiumokat. Az ondóvezeték a heréből és a herezacskóból kilépve a lágyékon át az alhasba jut, ahol a hólyag alatti húgycsőbe nyílik. Elképesztően sok spermiumot tartalmaz, mintegy 30 magömlés kellene ahhoz, hogy az ondóvezeték egész tartalma kiürüljön! Az ondónak csupán mintegy 20%-a spermium. A magfolyadék, amely a spermiumokkal együtt az ondót alkotja, több mint 22 különböző vegyi anyagból áll, többek között cukor, C, E és B12 vitamin, (az izom-összehúzódások és a véredények tágulásának stimulálásában segítő) prosztaglandinok, cink, kálium, kén és esszenciális zsírsavak találhatók benne.

Az ejakulátum kb. 2-4 ml ondót tartalmaz, amely eleinte egészen viszkózus, de körülbelül tíz perc múlva megfolyósodik. Útjuk során a spermiumokat ennek a folyadéknak kell táplálnia és védelmeznie a hüvely savas környezete ellen, mielőtt bármelyik bejutna a petesejtbe.

Egészséges spermiumtermeléskor magömlés során kb. 50-250 millió hímivarsejt szabadul ki, de csak max.  200 ér el a petesejtig (a többi vagy nem volt teljesen ép és aktív vagy elpusztul a hosszú, nehéz és viszontagságos úton) és csak egy termékenyíti meg a petét.

Ha végiggondoljuk, hogy a spermiumoknak milyen hosszadalmas fejlődésen kell átmenniük és mekkora utat kell megtenniük a puszta esélyért, hogy megtermékenyítsék a petesejtet, mindjárt érthetőbbé válik, hogy miért ugyanolyan fontos a férfi jó egészsége, mint a nőé, amikor gyermeket akarnak.

A spermiumok folyamatos 100 napos ciklusa miatt viszonylag könnyű javítani a spermiumok minőségén, ha végrehajtjuk a szükséges egészségügyi és életmódbeli változásokat.

Ilyenkor nem szabad belefogni szélsőséges fogyókúrákba, alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú diétákba. Az előbbi növeli a szervezet savasságát és mindkettő így vagy úgy, de gyengíti a sperma minőségét. Ilyenkor még inkább fontos, hogy sok nyers vitamin és ásványi anyagban dús zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk és hagyjuk ki az étrendünkből a többszörösen feldolgozott ételeket, mert ijesztően sok zsírt, sót, cukrot és tartósítószert tartalmaznak.

A legtöbb férfi nem iszik elég vizet, pedig a spermiumoknak úszniuk kell! –ehhez elengedhetetlen fontosságú, hogy naponta legalább 2-3 liter – ha lehet szénsavmentes vizet - megigyunk.

Mi kell a spermiumoknak?

Mára jelentős ismeretanyag halmozódott fel a szabad gyökök spermiumkárosító hatásáról, de szerencsére sokat tehetünk a helyzet javítása érdekében. A spermiumtermeléshez a szervezetnek bizonyos tápanyagokra van szüksége, és ha nincs elég, gondoskodni kell a kiegészítésükről. A kutatások bebizonyították, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok növelik a megtermelt spermium mennyiségét.

Mégis nagyon fontos, hogy egyikből se fogyasszunk többet, mint amennyit naponta maximálisan ajánlanak belőle, még akkor sem ha hallottuk, hogy jót tehet! Bármelyikük fokozott bevitele csökkentheti a többi arányát, ezért szükség van a megfelelő egyensúlyra.

C-vitamin: A köztudottan antioxidáns hatású C-vitamin normál körülmények között védi a spermiumokat az oxidatív stressztől és kétségtelenül javítja a dohányzó férfiak spermiumának minőségét. Egyes férfiak spermiumaira jellemző az ún. „agglutináció” amikor a spermiumok összetapadnak, és csökken a megtermékenyítés esélye. Ezekben az esetekben a napi maximum 1g C-vitamin csökkenti az agglutinációt, és egy ellenőrzött összehasonlító kísérlet tanúsága szerint növelte egy férficsoport termékenységét.

Megtalálható: citrusfélék, eperfélék, kiwi, fekete ribizli, piros színű paprika, brokkoli, káposzta, kelbimbó, sárgadinnye, mangó, vizitorma.

Cink: Az ondó cinkben gazdag és a férfiak minden magömléskor veszítenek ebből a fontos ásványi anyagból. A cinket „termékenységi ásványként” szokás emlegetni. A cinkhiány egyes férfiaknál csökkent számú spermiumhoz és impotenciához vezet. Gyönge minőségű, csökkent mennyiségű és mozgékonyságú spermiumoknak jót tesz a cinkpótlás.

Megtalálható: hús, hal, csirke, tojás, tökmag, napraforgómag, teljes kiőrlésű liszt, babfélék és hüvelyesek, gyömbér

B12-vitamin: Egyes kutatások a spermiumok mozgékonyabbá válását mutatták ki a termékenység fenntartásához nélkülözhetetlen B12-vitamin szedésekor. Azoknak a férfiaknak mintegy 60 %-nál, aki szájon át szedhető B12-vitamin pótlást (napi 1500 mikrogramm metil-kobal-amint) kaptak, nőtt a spermiumuk mennyisége.

Megtalálható: hús, hal elsősorban pisztráng, lazac, szardínia, tojás, sajt elsősorban edami

Folsav: A folsav a B-vitamin-csoport tagjaként a szervezetnek létfontosságú vitaminok közé tartozik. Alapvető szerepet játszik a sejten belüli anyagcsere-folyamatokban, különös tekintettel a DNS láncot felépítő molekulák előállítására.

Megtalálható: zöld leveles zöldségek, babfélék, lencsefélék, spárga, zabpehely, avokádó, élesztő, tök, sárgabarack, szárított füge

E-vitamin: Az állatoknál az E-vitamin hiánya meddőséget okoz. Egy kísérlet során, jelentős javulást eredményezett a fogamzásban, amikor mindkét partnernek napi (100-200 IU.(=nemzetközi egység) E-vitamint adtak. Az E-vitamin megvéd a szabad gyökök okozta sejtkárosodástól.

Megtalálható: dió, olajos magvak, búzacsira, teljes kiőrlésű liszt, tojás, zöld leveles zöldségek

Q10-koenzim: Ezt a tápanyagot a szervezet sejtjei energiatermeléskor használják. Nem ismert a spermiumok termelésében játszott pontos szerepe, de bizonyítékok vannak rá, hogy két héten át szedett napi 10 mg-os mennyiség javítja mind a spermiumok mennyiségét, mind a mozgékonyságát. Az egyik kutatás szerint alacsony spermiumszámú férfiaknál napi 60 mg Q10-koenzim három hónapon át történő szedésekor, jelentősen nőtt a sikeres in vitro (lombikban történő) megtermékenyítések aránya.

Szelén: Fontos nyomelem, amely az antioxidáns A, C és E-vitaminokkal együtt hat. Napi 100 mikrogramm szelén, három hónapon át történő szedése jelentősen javított a spermiumok mozgékonyságán.

Megtalálható: búzacsira, paradió, zab, hagyma, fokhagyma, árpa, vaj, füstölt hering, barna rizs, teljes kiőrlésű liszt

Kalcium: A spermiumok mozgékonyságát részben a bennük lévő kálcium koncentrációja határozza meg és ez az ásvány egyben a humán spermiumok működésének kulcsirányítója.

Piknogenol: A piknogenol (a francia tengerparton élő fenyő, a Pinus maritima kérgének kivonata). Természetes antioxidáns. A deformálódott spermiumok számát csökkenti, a morfológiailag (szerkezetileg) normális spermiumok számát pedig jelentősen megnöveli. Legalább 3 hónapig kell szedni!

SAMe (S-adenozil-L-metionin): A SAMe-t a szervezet a metionin aminosavból állítja elő B12-vitamin és folsav segítségével és lényeges szerepe van a DNS és az RNS valamint más fehérjék előállításában. Kutatások szerint a SAM-e a meddő férfiak spermiumának aktivitását is növelheti.

Arginin: Egy másik aminosav, a spermiumtermeléshez nélkülözhetetlen. A kutatások kimutatták, hogy az L-arginin étrend-kiegészítő több hónapon át tartó szedése növelte a spermiumszámot, a minőséget és a fertilitást.

Megtalálható: olajos magvak elsősorban dió, mandula, paradió, babfélék, lencsefélék

L-karnitin: Egy másik aminosavszerű anyag az L-karnitin, amelyet a szervezet állít elő, de húsokban is megtalálható. Felelős a szervezet sejtjeinek energiaközpontjaiban lévő zsírok lebontásáért és fontos szerepe van a test izmainak felépítésében. Szükség van rá a hímivarsejtek normális működéséhez. Előzetes kutatások szerint az L-karnitin étrend-kiegészítő négy hónapon át tartó fogyasztása hozzájárult a spermium mozgékonyságának helyreállításához olyan férfiak esetében, akiknek gyenge minőségű spermiumuk volt.

Megtalálható: marhahús, sertéshús, bárányhús, tejtermékek

DHA (Dokazahexánsav): Nagyon fontos a spermiumok számára. A spermium sok DA-t tartalmaz. DHA-hiányos tápanyaggal etetett állatoknál csökkent spermiumszintet figyeltek meg.

Mi fontos még?

  • Rendszeres, de nem megerőltető testmozgás (túlzott biciklizés nem javasolt,  mert nyomás alatt vannak a herék)
  • Stressz-mentes életmód
  • Kávé, cigaretta, drogok és szeszes italok fogyasztásának kerülése
  • Gyógyszerek szedésének minimalizálása

Az alábbiak használata kifejezetten káros a spermiumokra és a termékenységre:

Amiodarone – rendellenes szívritmusra

Kemoterápia – rák kezelésére

Cimetidine - emésztési zavarra, gyomorfekélyre és reflux esetén

Colchicine - köszvényre

Dixogin - szívbetegségre, rendellenes szívritmusra

Erythromycin - mellkasfertőzésre

Gentamicin - baktériumfertőzésre  Hormonkezelések

Ketoconazole - gombafertőzésre

Methotrexate - ízületi gyulladásra  Nitrofurantoin - húgyvezeték-fertőzésre

Phenytoin - epilepsziára

Spironolactone - folyadék visszatartásra

Sulphasalazine - fekélyesedő vastagbél-gyulladásra

Tetracycline  Viagra

Bizonyos gyógynövények kerülése ebben az időszakban amik befolyásolják a spermiumok minőségét, elsősorban a petesejtbe való behatolás képességét! Pl:

  • lyukas levelű orbáncfű (Hypericum perforatum)
  • lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea)
  • páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Óvakodjunk a sérülésektől és a betegségektől

Herék túlmelegedésének kerülése (ne hordjunk szűk alsónadrágot, ne vegyünk forró fürdőt, ne szaunázzunk, kerüljük a hosszú ideig egy helyben ülést az irodában, az autóban)

és ami viszont tetszeni fog JÓ SOK SZEX!!!

Nem igaz, hogy a gyakori szeretkezés kimeríti vagy legyengíti a spermiumkészletet, éppen ellenkezőleg felfrissíti azt. Lehet, hogy az önmegtartóztatás növeli a mennyiséget, de a „nagy összetorlódás” miatt romlik a minőségük!

(forrás: Zita West – Gyereket szeretnénk avagy hogyan essünk teherbe)

A cikket a www.mrpotencia.hu oldal szolgáltatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mrpotencia.blog.hu/api/trackback/id/tr148450156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása